مالیات حقوق در سال ۱۴۰۰ چقدر است؟ وچگونه محاسبه می شود؟

مالیات حقوق در سال ۱۴۰۰ چقدر است؟ وچگونه محاسبه می شود؟

 

مالیات بر حقوق

طبق جزئیات پیش نویس لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ معافیت مالیاتی حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی برای سال ۱۴۰۰  تا  ۴۸ میلیون تومان و ماهانه تا ۴ میلیون تومان از مالیات معاف خواهد شد.

این رقم برای سال جاری 48000 میلیون تومان در نظر گرفته شده بود که رقم ماهیانه در سطح چهار میلیون تومان را دربرمی‌گرفت. بنابراین رقم معافیت مالیاتی برای سال آینده حدود ۳۳ درصد افزایش‌یافته است.

 چرا باید خط معافیتی رعایت شود؟

مالیات بر حقوق

 

خط معافیت مالیاتی باهدف کمک به بهبود شکاف طبقاتی در نظر گرفته می‌شود. در دهه‌های گذشته این نرخ بر پایه خط فقری تعیین می‌شد که بانک مرکزی برای یک زندگی  حداقلی محاسبه می‌کرد. اما در سال‌های گذشته با کاهش درآمدهای نفتی و رویکرد درآمدی به مالیات، مبنای این خط معافیت ظاهراً تغییر کرده است.

برخی کارشناسان می‌گویند به دلیل فقدان رویکرد سیاستی بر مالیات و سلطه نگاه درآمدی در تعیین مالیات بر حقوق و دستمزد، مبنا درآمد است نه شئون دیگر مالیات ازجمله کمک به باز توزیع درآمد و کاهش شکاف طبقاتی.

به همین دلیل در تعیین برخی ارقام کلیدی در حوزه مالیات ازجمله نرخ معافیت مالیاتی مبنای پایه بر اساس چانه‌زنی و جنبه درآمدی تعیین می‌شود نه دیدگاه کارشناسی.

در سال 1400 نیز از بین پیشنهادهای معافیت مالیاتی 6 میلیون تومانی در ماه(سالانه 72 میلیون تومان) و چند عدد دیگر، پایین‌ترین عدد 4 میلیون تومان در بودجه گنجانده‌شده است. دلیل تصویب چنین عددی، امکان بیشتر درآمدزایی برای دولت بوده است. این در حالی است که به دلیل فشارهای تورمی و هزینه‌های بالای حقوق بگیران ثابت برخی کارشناسان اعتقاددارند خط معافیت مالیاتی باید در سطوحی بالاتری از چهار میلیون تومان قرار می‌گرفت تا به بهبود شکاف طبقاتی کمک می‌کرد.

 

سهم مالیات حقوق از کل مالیات

 

از مجموع درآمدهای مالیاتی دولت، درمجموع مالیات بر حقوق سهم نزدیک به 20 درصد را دارد. گزارش‌ها نشان می‌دهد عملکرد این بخش در 11 ماه سال جاری 20 هزار میلیارد تومان بوده است که نزدیک به 19 درصد از مجموع درآمدهای مالیاتی وصول‌شده را تشکیل می‌دهد.

برای روشن شدن مقیاس و جایگاه مالیات حقوق در سبد درآمدی دولت کافی است این سهم با سهم مالیاتی اصناف مقایسه شود. در 11 ماه گذشته درآمد دولت از محل مالیات مشاغل 11 هزار میلیارد تومان بوده است، یعنی 9 هزار میلیارد تومان کمتر از مالیات کارکنان دولت و بخش خصوصی.

مالیات حقوق در سال 1400 چقدر است؟

 

جزئیات پیوست

 

در سال 1400معافیت مالیاتی برای کارکنان 4 میلیون تومان در نظر گرفته‌شده است. درواقع کارکنان با هر حقوقی از پرداخت مالیات برای 4 میلیون تومان از درآمد خود معاف هستند.

اما مازاد بر این رقم در شش پله طبقه‌بندی‌شده است. هر طبقه نرخ مالیاتی مشخصی دارد. حقوق بالای 4 میلیون در این پله­ها قرار می‌گیرد و مشمول مالیات می‌شود. برای مثال اگر کارمندی 5 میلیون تومان حقوق ماهیانه دارد، به دلیل معافیت 4 میلیونی فقط برای یک‌میلیون تومان آن مالیات می بپردازد. درآمد یک‌میلیونی در طبقه اول قرار می‌گیرد و نرخ مالیات آن 10 درصد است. بنابراین حقوق 5 میلیونی در سال آینده 100 هزار تومان مالیات می بپردازد. به همین ترتیب هر چه درآمد بالاتر رود میزان مالیات پرداختی نیز بالاتر می رود. برای نمونه اگر فردی در سال آینده 9 میلیون تومان درآمد داشته باشد، در پله دوم مالیاتی قرار می‌گیرد. در این حالت 4 میلیون تومان از درآمد معاف از مالیات است، اما درآمد باقی مانده به این شکل مشمول مالیات می‌شود؛ چهار میلیون تومان مشمول نرخ 10 درصد و یک‌میلیون تومان مشمول نرخ 15 درصدی. نرخ مالیاتی برای حقوق­های بالاتر به شکل تصاعدی بالا می­رود، تا جایی که در پله ششم، به ازای هر یک ریال مازاد بر 32 میلیون تومان، حقوق­بگیر بابتش 35 درصد مالیات پرداخت خواهد کرد.

شغل های معاف از مالیات

مالیات همواره به عنوان یکی از بهترین و البته مناسب ترین شیوه های درآمدی برای حکومت ها بوده که می تواند نقش بسیار زیادی در شکوفایی اقتصادی داشته باشد. اغلب مشاغل و اصناف موظف به پرداخت مالیات هستند. اما بسیاری از مشاغل وجود دارند که تعیین مالیات بر روی آن ها می تواند موجب کند شدن رویه کاری آن ها و یا ممانعت از پیشرفت­شان شود که به آن ها مشاغل معاف از مالیات گویند. از طرفی دیگر بسیاری از مشاغل وجود دارد که تاثیر زیادی بر روی پیشرفت نهایی جامعه دارند و از این جهت مطابق قانون هیچ مالیاتی برروی آن وضع نمی شود و این موضوع هم به سبب تشویق مردم به حضور در این مشاغل است .

چهار گروه بزرگ از مشاغل معاف از مالیات

 

انتشاراتی ها

مالیات بر حقوق

مشاغل و اصناف مربوط به انتشار کتاب و حوزه های آن یکی از مهم ترین شاخه های فرهنگی در هر کشوری است. عموم افرادی که در این حیطه مشغول به فعالیت می باشند، افراد فرهیخته یک کشور هستند و عموم دولت ها به جهت حمایت، هیچ مالیاتی را از آن ها دریافت نمی کنند و یا بدان ها تخفیف مالیاتی می دهند. از جمله مشاغلی که شامل این صنف می شود می توان به ویراستاری، حروف چینی، خطاطی، طراحی جلد، صفحه آرایی، نشر کتاب (کاغذی یا الکترونیکی)، هر گونه نویسندگی اعم از تحقیق، تالیف، بازنویسی، ترجمه، گردآوری و تصحیح اشاره نمود. البته اصنافی هم در زمینه پخش و نشر کتاب فعالیت دارند از مالیات معاف هستند و این موضوع تنها به جهت حمایت از فعالان این حوزه و البته جهت دهی سرمایه ها به این سمت می باشد .

مشاغل فعال فرهنگی

مالیات بر حقوق

مشاغل فرهنگی یکی دیگر از حوزه های مهم از نظر دولت می باشد که می تواند تاثیر زیادی در افزایش سطح فرهنگی جامعه داشته باشد. اهمیت این حیطه سبب شده است تا قانون گذاران، فعالان این حوزه را از پرداخت مالیات معاف کنند. بدین منظور کلیه جشنواره ها، مسابقات، نمایشگاه ها و مراسم و مجامع فرهنگی و هنری از پرداخت مالیات معاف هستند. از جمله این موارد می توان به مسابقات تلاوت و یا حفظ قران، شب های شعر، نشست های فرهنگی و هنری، مسابقات کتابخوانی ،نمایشگاه های کتاب، نمایشگاه های هنر های تجسمی و… اشاره نمود که از مالیات معاف هستند. از طرفی دیگر کلیه مراسمات هنری و یا فرهنگی نظیر یادبود ها، بزرگداشت ها، مجالس بررسی و نقد فیلم ها و آثار هنری، همایش ها، کنگره ها و امور فرهنگی و… از پرداخت مالیات معاف هستند. در نظر داشته باشید که راه اندازی کتابخانه عمومی و مدیریت آن هم از مالیات معاف است.

مشاغل مطبوعاتی

 

مالیات بر حقوق

مشاغل مطبوعاتی از دیگر مشاغل مهم در یک جامعه می باشد که نقش زیادی در افزایش آگاهی مردم دارد. اهمیت این موضوع تا حدی است که بیشتر مردم شفافیت را بر مبنای این گونه مشاغل می دانند. همین موضوع سبب شده است تا قانون گذاران مشاغل مرتبط با این حوزه را از پرداخت مالیات معاف نمایند. کلیه شغل هایی که در این حیطه وجود دارد در دو دسته تولید خبر و نشر آن جای می گیرند. بدین جهت کلیه مشاغلی که در این شاخه باشند از پرداخت مالیات معاف هستند. از جمله مشاغلی که در شاخه تولید خبر هستند می توان به خبرگزاری ها، عکاسی، تفسیر اخبار، اطلاع رسانی مکتوب و یا الکترونیکی، تولید و پردازش اخبار و اطلاعات اشاره نمود. در شاخه نشر اخبار نیز مشاغلی همچون نویسندگی، گزارشگری، تفسیر و نقد خبر، کاریکاتوریست مطبوعات، نشر و پخش مطبوعات، عکاسی و… اشاره نمود.

مشاغل هنری

مالیات بر حقوق

مشاغل هنری را می توان از پرطرفدارترین و البته متنوع ترین شاخه های شغلی دانست که برای قانون گذاران اهمیت بسیار زیادی دارد. این دسته از مشاغل در افزایش سطح فرهنگی کشور ها بسیار حائز اهمیت هستند و به همین جهت است که از مالیات معاف می باشند. مشاغل موجود در این حوزه بسیار متنوع هستند که قانون گذاران سعی کرده اند تا بیشتر آن ها را از پرداخت مالیات معاف نمایند. شغل های موجود در این حیطه عموماً در چهار حوزه هنر ها تجسمی، تئاتر و نمایش صحنه ای، فعالان حوزه های تولید، توزیع، نمایش های صحنه ای و تولیدات صوتی و تصویری جای می گیرند.

از شناخته شده ترین این مشاغل می توان موارد مقابل را نام برد که از پرداخت مالیات معاف هستند: نوازندگی، آهنگسازی، خوانندگی، ضبط صدا، پخش و فروش آثار سینمایی، تهیه کنندگی، کارگردانی، فیلمنامه نویسی، صدابرداری، صدا گذاری، طراحی صحنه، تدوینگری، مستند سازی، انیمیشن سازی، مدیریت تدارکات، لابراتوار فیلم سازی، منشی صحنه، دستیاری کارگردان و صدابرداری، نورپردازی، چهره پردازی، خیمه شب بازی، نمایش عروسکی، مونتاژ گری، پرده خوانی، خوشنویسی، نگارگری، مجسمه سازی، جلوه های ویژه بدلکاری، مونتاژ گری، بدلکاری، فیلمبرداری، مدیریت تولید و پخش آثار صوتی و تصویری، طراحی و.. اشاره نمود . البته باید بدانید که این مشاغل می تواند متناسب با تغییر دوره ای قانون گذار ها عوض شود . شما می توانید برای دریافت اطلاعات در این رابطه با کارشناسان ما در موسسه حقوقی کاردان ارقام تماس حاصل فرمایید .

تبصره جدید

در صحن علنی روز شنبه مورخ ۹ اسفند ماه ۱۳۹۹، ضمن تصویب بخش درآمدی حکم مالیات بر درآمد حقوق سال ۱۴۰۰ کارکنان دولت، پیشنهادی مبنی بر حذف استثنا شدن قضات و اعضای هیئت علمی از نحوه اخذ مالیات بر درآمد حقوق مطرح شد. بر این اساس، استثنای مربوط به نحوه محاسبه مالیات قضات حذف شد، اما با توجه به این که حذف نحوه محاسبه مالیات اعضای هیئت علمی دانشگاه ها نیازمند دو سوم آرا بود، همچنان این قشر مستثنی خواهند بود.

 

 

فهرست

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/tjacoir/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /home/tjacoir/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/tjacoir/p...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/tjacoir/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52